Bolaget är återförsäljare av produkter i byggbranschen samt driver entreprenadprojekt. De hade upplevt ett antal goda år med ökad omsättning och lönsamhet, men inte kunnat mäta och följa upp lönsamhet per affärsområde på ett relevant sätt. Plötsligt försämrades lönsamheten och förlusterna växte sig omfattande samtidigt som bolaget hade problem med att driva igenom tillräckligt kraftfulla och snabba åtgärder.
Bolaget beslutade sig för att tillsammans med oss driva ett strukturerat turnaroundprogram, med målet att vända förluster till hållbar långsiktig lönsamhet. Programmet drevs i två faser ”Diagnos och analys” samt ”Implementering”, enligt beskrivning nedan.
– Förbättrat resultat med 11,3 mkr för årets fem första månader jämfört med året innan.
– Ny organisation och ekonomimodell implementerad, i huvuddrag bestående av två tydliga affärsgrenar med olika logik, inklusive b.la. nytillsatta affärsgrenschefer.
– Lokalt etablerade handlingsplaner som primära styrdokument för att förbättra respektive enhets lönsamhet.
Att ta fram en styrmodell som speglade respektive affärsområdes affärslogik för att på så sätt förstå vilka produkter och kunder som är lönsamma respektive olönsamma.
Mål/scope: Att driva ett turnaroundprogram med målet att vända förluster till hållbar långsiktig lönsamhet
Projektomfattning: Tre konsulter under ca 6 månader
Kontaktperson: Projektledare Peo Olsson
– För att sjösätta rätt åtgärder genomfördes ett antal lönsamhetsanalyser i syfte att förstå vilka delar av bolaget som genererade respektive dränerade bolaget på vinst. Dessa analyser visade exempelvis på skillnader i kund- och produktlönsamhet inom bolaget.
– Baserat på lönsamhetsanalyserna definierades fem stycken tydliga och separata arbetsströmmar. Arbetsströmmarna adresserade både koncerngemensamma och lokala/enhetsspecifika problemställningar. Bland annat inkluderade arbetsströmmarna att upprätta en ny affärsmodell och organisationsstruktur för företaget. För respektive arbetsström upprättades att tydligt syfte och mål för att kunna följa upp projektets resultat.
– Centralt genererade verktyg/hjälpmedel utvecklades och gjordes tillgängliga för lokala enheter för att stötta implementeringen av arbetsströmmarna.
– Lokala handlingsplaner definierades och följdes upp kontinuerligt för att säkerställa framdrift, rätt fokus och tillräckligt kraftfulla åtgärder.
– Implementeringen genomfördes i ett nära samarbete mellan Claesson & Partners och kundens organisation i syfte att skapa kunskapsöverföring och intern förankring av utvecklingen i verksamheten.
Titel: ABC-kalkylering
Författare: Jonas Gerdin
Utgivningsår/ publiceringsdatum: 1994
Beskrivning: Jonas Gerdin beskriver i boken ABC-kalkylering hur ABC-kalkyler kan hjälpa företag att bättre uppskatta produkters faktiska förbrukning av resurser i företaget, jämfört med hur traditionella påläggskalkyler fördelar kostnaderna. På detta sätt kan kalkylmodellerna bättre anpassas till de förutsättningar som existerar i dagens verksamheter.