Det finns många sätt att styra en organisation. Med rätt styrning kan företag bättre följa upp på de mål som verkligen spelar roll för företagets framgångar. Den traditionella ekonomistyrningen har framför allt fokuserat på att uppnå organisationers ekonomiska mål. Man har ofta fastnat i diskussioner om vilka siffror som är rätt, i stället för att fokusera på vad som faktiskt driver affären framåt. Styrningsfrågan har således tenderat att fastna i nuläget i stället för att blicka framåt.
”En vanlig fallgrop är att fastna i siffror, rapporter och transaktionshantering”
Pådrivet av de senaste årens tilltagande globalisering och utveckling av ny informationsteknik, men också kriser och omvälvande händelser såsom pandemi och krig, har förmågan att vara anpassningsbar och flexibel blivit mer central.
För att framgångsrikt kunna styra i en komplex och dynamisk värld föreslås en övergång till mer agil styrning. En organisation som kontinuerligt och flexibelt anpassar sig till kundernas, och marknadens, skiftande behov och förväntningar blir mer framgångsrikt. En osäker och dynamisk omvärld kräver snabba beslut och en agil styrning som tar hänsyn till oförutsedda händelser.
Från och med i år började EU:s nya lag om Hållbarhetsredovisning, CSRD, att gälla. Den tidigare hållbarhetsredovisningslagen byttes ut och kraven på hållbarhetsredovisning förändrades i grunden och blev betydligt mer omfattande. I samband med dessa nya EU-krav och ökat tryck från intressenter på hållbart agerande, ser vi ett stort intresse och behov av rådgivning kring styrning och hållbarhet. Detta har gjort att hållbarhet har gått från att vara en konkurrensfördel till att bli affärskritiskt för allt fler företag och branscher.
Vår erfarenhet visar att agil styrning och hållbarhet går hand i hand. Nedan följer några exempel på varför agila företag, som kontinuerligt och flexibelt anpassar sig efter kundernas och marknadens föränderliga behov, blir mer framgångsrika i sitt hållbarhetsarbete:
· Agila arbetssätt uppmuntrar till ständig förbättring
Organisationer med en kultur av lärande söker ständigt förbättringar, även när det gäller hållbarhet. Genom att kontinuerligt utvärdera och försöka bli bättre kan de uppnå bättre resultat över tid.
· Agila organisationer kan snabbt anpassa sig till regleringar
Med ökade krav på hållbarhet från lagstiftning är företag med hög grad agilitet bättre på att snabbt justera sina processer.
· Agilitet främjar innovation
Företag som omvärldsbevakar och trendspanar kan snabbt identifiera och svara på förändrade trender och kundbehov.
Sammanfattningsvis så kan agila organisationer snabbare och mer effektivt hantera föränderliga marknadsförhållanden, inklusive de som rör hållbarhet. Genom att främja innovation, anpassa sig till regleringar, samarbeta med intressenter och uppmuntra ständig förbättring kan agila organisationer driva hållbarhetsinitiativ som gynnar både företaget och planeten.
Relaterade artiklar
Performance management systems, styrmodeller eller system för ledning och styrning som det kan översättas till på svenska, är ett område…
Automatisering har legat högt på agendan under de senaste åren. Dessvärre är det många organisationer som inte får ut full…
I jakten på balansen mellan ekonomisk disciplin och bevarandet av kvalitet samt konkurrenskraft, framstår fortfarande Shared Service Centers (SSC) som…